mandag 29. august 2011

Å utruste seg for 6 962 m.o.h

Min bedre halvdel er allerede i gang med planlegging av enda en fjelltur, høye fjell og utfordringer fungerer som blomster for biene på han :D
Jeg skulle så innmari gjerne vært med, men har dessverre ikke mulighet denne gangen. Jeg vil jo allikevel følge forberedelser og turen tett, og tenker å gjengi litt av det her, siden jeg synes høye fjell og lange turer er et veldig interessant tema (det er med ei jente på turen i det minste, selv om det ikke er meg!) =D Fjellet heter selvfølgelig Aconcagua, og er med sine 6 962 m.o.h det høyeste fjellet i Sør-Amerika, og det høyeste fjellet i verden utenfor Himalaya. Bilder derfra ser helt helt eventyrlig vakre ut.



  
Dette er en tur som både tar mye lenger tid enn Kilimanjaro, og som krever mye mere jobbing. Det er mulig å betale (mye!) for å være med en arrangør her også, men akkurat denne gjengen planlegger, bestiller og gjennomfører turen på egenhånd, så derfor vil det ikke være noen guider som viser vei eller bærere som frakter tingene deres. Med unntak av helt i starten, hvor man har muldyr til hjelp, må de selv bære utstyret sitt videre, i flere etapper.

På Aconcagua er det ikke bare høyden som kan sette en ut av spill. I desember, når turen skal gjennomføres, vil man kunne oppleve fra -25 til -35 kuldegrader på fjellet natterstid, og etter sigende skal det være mye iskalde vinder der oppe, til tross for at desember er sommermåned.
Å sove i telt i slike temperaturer, kanskje med dårlig pust og sterk hodepine pga. høyden, er en utfordring. I slike høyder går man også så sakte så sakte for å aklimatisere, og det er uhyre viktig å være godt kledd for å ikke forfryse seg.

Man har naturlig nok ikke alt utstyret man trenger før en slik tur blir bestemt, så det er ikke bare selve turen som koster.

Varmere sko med litt mer plass til varme sokker er for eksempel en investering som måtte gjøres, her er skoene min bedre halvdel har valgt å kjøpe inn;



Plaststøvler med innersko. Snøring laget for å kunne håndteres med votter på.

Til sammenligning; vanlig fjellsko og fjellsko for nesten 7 000 m.o.h :)
 

Sovepose var en stund et spørsmål, men så kom en ansatt på en sportsbutikk med det geniale tipset å bruke to ganske ok dunposer utenpå hverandre. Fordelen med dette er at lenger nede i dalen, hvor det er mye varmere, blir det kvelende varmt å sove i en pose som tåler -30/-40 kundegrader. Da er det fint å kunne bruke bare en. I tillegg vil jeg tro at den innerste posen vil være ganske tørr, selv om den ytterste skulle bli fuktig av kondens lenger oppe på fjellet. Vi er jo så heldige å ha nettopp to ok dunposer i heimen, som begge lett tåler -13/-14 blå. Disse to, sammen med en silkepose, og evt. en fjellduk utenpå, bør holde for en ganske varm gutt. Det er jo flott med alt man ikke trenger å kjøpe! :)

Et annet område man må tenke på er hendene. Fingrene blir jo også lett forfrosset, og selv om vi har gode (hjemmestrikkede - ELSK!) ull- og GoreTexvotter er ikke det alene nok i disse temperaturene over så lang tid dessverre, så også her måtte det en liten investering til;


Valget falt på et par solide trelags syntetvotter

 Disse kan du lett dele opp for å få unna detaljarbeid, som f.eks stramming av sko eller orging av utstyr uten å ha helt bare hender.

Det fine med å få planlagt en slik tur ganske lenge i forveien, er at man kan gjøre noen gode kjøp på tilbud eller salgsdager, eller finne noe lite brukt på finn.no. Det er for de fleste ikke bare å løpe ut og hamstre inn det råeste utstyret, og her er det virkelig penger å spare, for sånt utstyr er dessverre ikke så billig (i mine øyne vel og merke) :)

Liggeunderlag var et nytt tema. Hvordan skal man gjøre det? Og midt i denne tenkeprosessen hadde en sportsbutikk plutselig kjempesalg på et 9 cm dunliggeunderlag, som skal tåle ned mot -38 kalde! Pøøøørfekt :D Det veier litt, men jeg tror han nå vil slippe unna med bare et liggeunderlag istedenfor to, og det gir i tillegg en ganske mye bedre liggekomfort, det er jo hyggelig når man skal være en stund på tur :) Svakheten med dette er evt. bruddstyrken, men så var min bedre halvdel så heldig å få en heldekkende sitteunderlag-stol til jul i fjor, som til alt overmål viser seg å være i samme merke, og passe perfekt! Av og til er det lov å ha litt flaks :D Men med dette utenpå vil liggeunderlaget være litt mer beskyttet.

Flytemadrass?

Turen starter i Argentina, og jeg er utrolig spent på å følge forberedelsene og turen deres videre :)

Ingen kommentarer: