onsdag 10. august 2011

Hvor lenge klarer man seg uten mat og vann?

Foto; Voss Water
Etter å ha kjent ørlite på kroppen i ferien hvordan det føles å ha for lite vann under mye fysisk aktivitet, ble jeg litt fasinert av temaet. Hvor lenge klarer kroppen seg egentlig uten mat og vann?

Det var ikke så lett å finne noen gode medisinske skriverier på dette, men etter å ha lest litt rundt på nettet finner jeg påstander og diverse skriverier som sier at mennesket kan overleve i flere uker uten mat, 40 dager sier noen at er en "standard" tanke, men bare i noen få dager uten drikkevann. Man antar at mennesket vil etter 2-5 dager uten vann avhengig av faktorer som kroppsstørrelse, temperatur og lignende. Så lite som to dager!
Jeg fant en forum-påstand om at forsvaret regner en person som stridsdyktig i hele 21 dager etter siste måltid, så lenge de har god tilgang på drikkevann? Kan det virkelig stemme? Det er i mine øyne helt vannvittig! Jeg hadde ikke klart å fokusere en meter etter to dager uten mat jeg!

Noen har hørt en "tommelfingerregel" som sier:
3 minutter uten oksygen
3 dager uten vann (væske)
3 uker uten mat

Vedr. mat står det her, http://daisy.gyldendal.no/rm/Kost%20og%20livsstil/Part2/index.asp, at med fettreserver kan vi klare oss uten mat i flere uker. Politiske fanger som har sultestreiket, har klart seg uten mat i opptil 75 dager før de døde. Som regel er det hjertet som svikter, fordi også hjertemuskelen brytes ned og blir svakere.

Nå er jo vann det problemet man støter på som haster mest, og i Norge et mer sannsynlig problem på tur enn matmangel i flere uker.

"Symptomer ved dehydrering;

- Redusert mengde urin.
- Stående hudfolder. Om huden trekkes sammen på maven eller på underarmen, blir hudfolden stående ved dehydrering.

- Tørre slimhinner i munnen.

- Et matt preg over øynene.

- Hodepine. Hodepinen ved bakrus er dehydrering med ubehaget ved at hjernehinnene har for lite CSF (cerebrospinalvæske) som virker som smøring mellom hjernehinnene.

- Småbarn som blir dehydrert blir tiltagende slappere. Når barnet slutter å bevege seg litt for å leke innimellom, men bare ligger i ro hele tida, kan dehydreringen være kommet så langt at lege bør kontaktes og innleggelse på barneavdeling kan være aktuelt."

Årsaker til dehydrering kan være alt fra diaré og annen sykdom til rett og slett for lite vannintak. Matoghelse.no sier at undersøkelser viser at et tap av vann på mer enn to prosent av kroppsvekta, det vil si en til to liter, vil redusere den fysiske yteevnen. Man kan oppleve en klemmende hodepine, og både styrken og utholdenheten blir dårligere. Det er faktisk også først etter at vi mangler en til to liter vann, vi begynner vi å kjenne tørste, da er vi med andre ord allerede smått på vei til dehydrering.

I grunn et interessant tema, men vanskelig å finne mye og godt stoff på. Noen andre som vet noe mer om temaet?
Moralen er med andre ord; drikk nok vann for å unngå dehydrering, nyresvikt og andre ubehageligheter, og sørg for å ha med nok vann på tur! :)

 
Kilder; diverse forum og private nettinnlegg, wikipedia og wikipedia e. pasienthåndboka.no, Matoghelse.no

Ingen kommentarer: