fredag 25. mars 2011

"Lavvobrød"


Gikk en nidagers telttur langsmed Kungsleden for to år siden sammen med kjæresten min og brukte mye tid på mat- hva skulle vi ha med oss? Hvordan få det til å veie minst mulig?
Jeg søkte litt på nett og tenkte litt på de små erfaringene jeg hadde med tidligere turmat. Kom over "Lavvobrød" som ble en stoor suksess!!!!!!!! =P Fant også en del annet jeg prøvde på samme nettsiden, og kan si at havrebombene var mektige og mettende (gjorde små justeringer på oppskriften som jeg ikke husker helt lengre) og jeg forsøkte meg også på tørking av mat etter måten det ble beskrevet på nettsiden. Har faktisk ei venninne som har gått på denne folkehøgskolen, og hun mimrer stadig om flotte friluftsminner (og er ennå aktiv på området!). (Bildet er av dårlig kvalitet fordi jeg akkurat nå ikke har tilgang til originalen, og har da bare kopiert det fra facebookalbumet mitt med bilder fra denne turen)

http://www.adrenaline.no/vandre/oytun/mat/matoppskrifter.htm

Lavvobrødet besto altså av hvetemel, salt og bakepulver og ha soya margarin som pålegg. Jeg justerte litt på denne oppskriften også, hehe, jeg har en tendes til å skulle forsunne mat hele tiden, men på tur må man ha ekstra energi som varer! Jeg tok halvt om halvt med finmaltrugmel og hvetemel, hadde i salt og bakepulver- og knadde inn margarinet. Fordelte blandingen i åtte poser slik at vi hadde frokost til åtte av ni dager med ferskt brød.
Om morgenen sto vi opp fra teltet, fyrte bål, blandet melblandingen med vann og stekte brødet på steinheller sammen med bacon- helt himmelsk! Godt med syltetøy også =P


Å tørke mat var en helt ny opplevelse. Det tok en del tid, men jeg husker jeg reduserte vekta fra rundt 2,5kg til 0,7-0,9kg! Jeg tørket kjøtt, løk, sjampinjong, gulrøtter, poteter, cottage cheese. Sistnevnte ble ingen suksess ;) Sats heller på tørrmelk! Fordelte maten i poser, og fant ut at det var best å legge det i bløtt dagen før bruk- noe som ble litt upraktisk, og jeg tror nok at det å anvende tørket mat krever litt mere enn det jeg hadde av kokkekunster for å få det å smake godt, men det mettet da.
Noen andre som har erfaring med å tørke mat?

Ellers er en av mine favoritter om det er på bålet eller på grillen sjampinjonger med blåskimmelost og bacon/serranoskinke! =P Man fjerner stilken på en middels stor sjampinjong, legger en klatt med blåskimmelost (evt annen smøreost) oppi og surrer baconet eller serranoskinken rundt, stikker en pinne på tvers gjennom slik at kjøttet holdes på plass, og deretter på en steinhelle ved bålet eller på grillen- NAM! Mektig, slik at ofte holder en for meg =)

4 kommentarer:

Birgit sa...

Oi... dette hørtes jo ut som noe en bare må prøve :D Ikke dårlig å ha ferskt brød hver dag på tur ;) hehe....

Marianne sa...

Suverent Ida, lavvobrød skal testes ja :D Jeg har prøvd å tørke grønnsaker og kjøttstrimler. Synes grønnsakene ble helt ok (kunne helt sikkert med fordel ligget mye lengre i bløt), mens kjøttet ble ganske så seigt. Husker ikke helt om jeg stekte kjøttstrimlene først, men vil tippe det kanskje blir mindre seigt om man ikke steker det først?

Ida sa...

Stekte ikke kjøttet først, men det blei ganske seigt da også... men siden jeg ikke har prøvd med stekt kjøtt så veit jeg ikke hva som var seigest ;P
Ferskt brød på morran var fantastisk!!

Kristine sa...

Å strålende ide! Gleder meg til å prøve det ut!